Sataravin historia
Kokemäellä on järjestetty kesäraveja jo yli 70 vuoden ajan. Kesäraveja alettiin järjestää Kokemäellä vuonna 1947, kun hyvillä hevosillaan mainetta saavuttanut Kokemäen kartanon isäntä Erik E. Grönlund lahjoitti 18 hehtaaria maata ravikäyttöön.
Sataravi Oy:n perustava kokous pidettiin Kokemäen kartanossa 23. toukokuuta 1946. Maakunnan ravirata Porissa oli sodan aikana tarvittu Saksan ilmavoimille ja myöhemmin siviili-ilmailulle.
Ensimmäiset ravit järjestettiin Kokemäellä 14. - 15. kesäkuuta, ja sunnuntaina paikalla oli 5 000 henkilöä. Ravien järjestäjänä olivat Satakunnan Hevosjalostusliitto, Kokemäen Hevoskasvatusyhdistys ja Räisälän hevosjalostusyhdistys.
Sittemmin Kokemäen ravirata on ollut täydessä toiminnassa ja toimii pääasiassa asiallaansa omistautuneiden vapaaehtoistensa voimin. Kaikki tuotto ohjataan raviradan ja hevostalouden tarpeisiin, Satakuntalaisen raviurheilun jatkuvuuden hyväksi.
Kuvassa Erik E. Grönlundin omistama Sasuke, joka on haudattu Kokemäen raviradan keskikentälle. Syyskuun lopulla 2021 Räisälän Hevosjalostusyhdistyksen puuhamiehet, puheenjohtaja Unto Tuomi ja johtokunnan jäsen Reima Karonen kävivät siistimässä ja puomittamassa uudelleen Sasukkeen muistokiven, joka sijaitsee Kokemäen raviradan eteläkaarteen tuntumassa.
Sataravissa järjestettiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi sunnuntaina 11. kesäkuuta 2017 nostalgiaravit, joissa juostiin kokemäkeläisen ravihistorian, 110-vuotiaan suomenhevoskantakirjan ja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi pelkkiä suomenhevoslähtöjä. Teimme tästä jokavuotisen perinteen ja kunnioitamme Suomen hevoskantaa ja 100-vuotiasta Suomea vastaisuudessakin järjestämällä Suomenhevosravit joka kesä.
100-vuotiaan Suomen kunniaksi Sataravissa järjestettiin Suomi ja hevonen 100 vuotta -kuvataidekilpailu ja kilpailuteosten taidenäyttely Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksessa.
Kilpailulla juhlittiin hevosen ja Suomen kansan suhdetta, mutta myös kunnioitettiin Erik Grönlundin vaikutusta taiteen ystävänä. Satakunta on luonteva paikka hevosaiheisen taidekilpailun järjestämiseen myös Emil Cedercreutzin perinnön takia.
Sataravin järjestämän Suomi ja hevonen 100 vuotta -taidekilpailun voitti laitilalainen Jyrki Siivonen teoksellaan Pyöreitävuosia 2017. Valinnan tekivät kuvataiteilijat Miina Äkkijyrkkä ja Johanna Oras sekä Cedercreutzin museonjohtaja Henry Flinkman ja hevosvalokuvaaja Taru Peltosaari. Tuomariston sihteerinä toimi Kokemäen kaupunginjohtaja Reijo Siltala.